2015. május 6., szerda

Virágfejű Tündér


Gyermekkorom egyik kedvenc meséje nyomán szabadon nagy unalmamban!
Az eredeti mese címe "A virágfejű ember", de nekem valamiért tündérnek maradt meg, lehet azért mert szebben hangzik és a Virágfejű ember a mesében a tündérek fejedelme.
(Yaoi ordeneseknek más történetből is ismerős lehet a neve.)




Illyés Gyula, Hetvenhét Magyar Népmese, A virágfejű ember
Részlet

"Volt egyszer, hol nem volt, hetedhét országon, meg az Óperenciás-tengeren is túl, volt egyszer egy király. Annak a királynak volt egy fürdőszobája. Ahogy egyszer reggel fürödni ment, észrevette, hogy milyen kevés víz van a fürdőjében. Másnap reggel, mikor ment, már semmi vizet sem talált, s nem tudott fürödni. Azt gondolta, hogy hanyagok voltak a szolgái, össze is szidta őket. De a szolgáknak megvolt a bizonyítékuk, hogy este rendesen telemerték a kádat vízzel.
Akkor a király elrendelte: egész éjszaka őrizze a fürdővizet egy katona.
Hiába minden, éjszaka valaki mindig kifürödte a vizet. Akkor mással próbálkozott a király. Kimerte mind a vizet, s megtöltötte a fürdőt színültig pálinkával. Abba üljön bele valaki! Másnap reggel a szolgák ott találtak valóban elaludva egy gyönyörű szép daliát. Olyan szép volt, hogy az egész világon nem lehetett volna párját találni. Annak mindene virág volt. Még a fején is hajszál helyett egy-egy virág virított."
 
 
A mesekönyvben lévő kép


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése